Az EKF-ről

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. Egyúttal pedig hatalmas lehetőség is azon városok, sőt, napjainkra már régiók számára is, amelyek elnyerik e címet, amelyre évről-évre rengetegen pályáznak.

A cím birtokosai ugyanis az európai kulturális figyelem középpontjába emelkedhetnek, ami ennél fogva nem csak egy évnyi kitüntetett érdeklődést jelent a kultúra iránt érdeklődő összeurópai közösség részéről, hanem egy olyan lehetőséget, amellyel e régiók és városok hosszú távon is megalapozhatják kulturális és turisztikai pozícióikat Európa térképén.

Mindehhez persze hosszú út vezet, így a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program története is már 2016-ban elkezdődött, mikoris a város vezetőivel közösen eldöntöttük, hogy indulunk a cím 2023-as birtoklására kiírt versenyben.

A hosszas felkészülést végül 2018-ban koronázta siker. Ebben az évben hirdették ugyanis ki a 2023-as év pályázatának nyerteseit, köztük Veszprém és a Bakony-Balaton régió párosát. És bár a pályázati szakaszban is számos eseményt szerveztünk már az EKF jegyében, ekkor indult csak a munka oroszlánrésze, amely során nem csak programok szervezése, de olyan infrastrukturális és egyben kulturális fejlesztések garmadája is megvalósult, mint amilyen a Várbörtön tárlatának átdolgozása, összekötve az épület, valamint a környező ingatlanok komplex rekonstrukciójával és funkcióbővítésével, hogy egy hosszú távon is fenntartható bemutatóhely jöjjön létre, számos kiegészítő szolgáltatással.

E beruházások pénzügyi feltételeit állami-, önkormányzati-, valamint szponzori forrásokból, illetve támogatásokból, valamint bizonyos események jegyárbevételeiből biztosítottuk, mivel a közkeletű tévhit ellenére az EKF cím elnyerése nem jár uniós anyagi támogatással. Az EU tehát nem financiális lehetőséget, hanem pályázati keretet biztosít, valamint a pályázati szakaszban egy kiegészítő hozzájárulást, a Melina Mercouri-díjat, mintegy 1,5 millió euró értékben.

A felkészülés tehát hosszú idő, az EKF program időszaka pontosan egy év, de mi történik utána? A pályázatok és programok, valamint az építkezések célja mindenütt egy fenntartható, hosszú távon is életképes kulturális közeg megteremtése, így természetesen mi is ezen dolgoztunk, valamint dolgozunk a mai napig, figyelmet fordítva arra, hogy miközben valami újat alkotunk, tiszteletben tartsuk hagyományainkat, továbbá építsük a helyi közösséget.