Az Ember a rács mögött kiállításról

Egy rossz cselekedet, egy történet, egy ítélet, egy sors. Ám voltaképpen mindezek összessége, egy ember a rács mögött, és az őt körülvevő társadalom, valamint bűn- és büntetéskép, illetve az ezekhez való hozzáállás bemutatása.

E megközelítés inspirált minket azon folyamat során, amelynek eredményeként az elmúlt időszakban teljesen megújítottuk a Várbörtön Látogatóközpont börtönkiállítását, amely immáron nem csupán a Várbörtön történetére, a hajdanán itt raboskodó híres, vagy éppen hírhedt elítéltek történelmünkben betöltött szerepére fókuszál, hanem a bűnről, a büntetésről és magáról a börtönről beszél, veszprémi és általános történeteken keresztül, minden olyan látogató számára, akit érdekel ez a társadalmunkat meghatározó, arról egyfajta lenyomatot is adó, ám mégis mai napig legendákkal, tévhitekkel és titkokkal övezett, zárt világ – egy nem szokványos kiállítás falai között és megközelítésében.

Azon túl tehát, hogy hogyan alakult ki a börtön, mint büntetési forma, hogyan változott szerepe és megvalósítása az évezredek, évszázadok során, arra is rálátást szeretnénk biztosítani, hogy mit rejt napjaink börtöneinek világa. Milyen személyes aspektusai vannak a börtönéletnek? Mit tarthat például magánál egy elítélt? Hogyan tarthat kapcsolatot a külvilággal? Hogyan telik egy napja? És persze mindezeken túl: hogyan képes feldolgozni ő maga a sorsát és a helyzetét, mi játszódik le benne, valamint miképpen képes társadalmunk szintúgy feldolgozni mindezt? Van-e lehetőség és esély a hajdan volt fogvatartottak társadalomba történő, valódi visszatérésére?

Mindezekre a kérdésekre a tárlat persze nem tud pontos választ adni, de célunk, hogy a kiállítottak, adott esetben a falakon belül feldolgozott személyes sorsok megismerésével látogatóink megalkothassák saját válaszaikat. Mindehhez pedig igyekszünk segítséget is nyújtani a kiállítás részeként.

A kiállítás megtekintése 12 év felettiek számára ajánlott.

Általános iskolai felső tagozatos, valamint középiskolás csoportok számára szakemberek által vezetett rendhagyó történelemórákkal, múzeumpedagógia előadásokkal és drámapedagógiai foglalkozásokkal készülünk, amelyeken a Várbörtön Látogatóközponthoz kapcsolt Ruttner-kávézóban vehetnek részt, sőt, a szintén itt kialakított hostelben akár meg is szállhatnak, ha több napra keresnék fel Veszprémet és a Bakony-Balaton régió tájait.