

Börtönkoszt napjainkban
Azt már régen tudjuk, hogy a rabok nem kenyéren és vízen élnek, de vajon hogyan is zajlik a fogvatartottak élelmezése napjainkban? A büntetés-végrehajtás kötelessége megfelelően ellátni a rabokat, egyebek mellett ruházattal, száraz, tiszta és meleg tartózkodási hellyel és törvény által megszabott, napi háromszori étkezéssel.
Az amerikai filmekben látott hatalmas termek hosszú asztalokkal és egymás mellett étkező rabokkal nem léteznek a hazai börtönökben. A magyar valóság teljesen más, nincs közös étkező, a foglyok a zárkájukban esznek.
Az ételosztó viszi kocsival az adagokat, és a zárkaajtók nyílásán (tátika) adja be fogásokat. Az csak városi legenda, hogy az osztóé (ételosztást végző fogvatartott) irigyelt munkakör, mert a fejadagok manipulálásával bizonyos előnyökre tehet szert a többiekkel szemben. Valójában az ételosztást mindig őr felügyeli, a szabályok betartása mellett nincs lehetőség az adagok módosítására.Az ételosztóként dolgozó elítélt általában ugyanolyan fogvatartott, mint bárki más. Munkakörének előnye abban rejlik, hogy több és jobb kapcsolatra nyílik lehetősége az intézményen belül, és a viszonylag könnyű munkavégzéssel gyorsabban eltelik a nap.
A börtönkonyha szigorú szabályok szerint működik, és többségében maguk az elítéltek dolgoznak a tűzhely mellett. A közalkalmazott (civil) szakács mellett dolgoznak a foglalkoztatási felügyelők- akik váltják egymást-, és a fogvatartottak, akik között van szakács-cukrász és konyhai kisegítő is, egyszerre. A reggeli műszak kora hajnalban kezdődik, és minden műszak 12 órát dolgozik váltásban. A hideg vacsorát sokszor már az ebéddel együtt kiosztják, a meleg vacsorát délután négy-öt óra körül. A menüt dietetikus szakember állítja össze, a fogások hétről hétre változnak, és több mint húszfajta speciális étrend szerint főznek, hogy minden elítélt a kezelőorvos által elrendelt ételeket kapja.
A vallási, egészségügyi okok miatt speciális étrendet kívánó fogvatartottak is elégedettek lehetnek. Cukorbetegeknek, tej- és lisztérzékenyeknek, diétázóknak külön étrendet állítanak össze. A fogvatartottak összetételétől függően az ételallergiások mellett külön számításba veszik az étkezésben résztvevők korát (más pótlékban részesülnek a fiatal- és felnőtt korúak), a fogvatartottak fizikai és szellemi igénybevételét (tehát például azt, ha könnyű- vagy nehéz testi munkát végeznek), a változatosságot, szezonalitást. Az ünnepek sem telhetnek el hagyományos fogások nélkül. Karácsonykor töltött káposzta, rántott hal, bejgli, újévkor lencseleves, húsvétkor sonka, főtt tojás, tejszínes tormakrém, május 1-jén és augusztus 20-án sült kolbász dukál. Lehetőség szerint az étlap készítésekor még a fogvatartottak kéréseit is figyelembe veszik. A „rossz fiúk” kedvencei közé tartoznak a pörkölt, a tartalmas levesek, a lángos és a kelt tészták.

Fotó: Bv Intézetek
Mint általában a tömegétkeztetésben, van, ami darabra van - például a hús - és van, ami mennyiségre - a főzelék például négy deciliter. A repeta nem jellemző, de ha van, aki nem veszi fel az ételt és megmarad valamennyi, kiosztják a végén. A pontos adagokat azért is nehéz kikalkulálni, mert mindig előző nap lejelentik az aktuális létszámot, ami bármelyik pillanatban változhat. Van, akit kihallgatásra visznek, van, aki aznap "kopogtat be", hogy jött letölteni a büntetését, van, akinek a bíróság megszünteti az előzetesét stb. Napjainkban a börtönök igyekeznek minél több alapanyagot maguk megtermelni és előállítani. Tehát a rabok zöldséget termesztenek, állatot tenyésztenek, van, ahol börtönpékség is van, ami a környékbeli börtönöket is kiszolgálja pékáruval. Adott tehát a sertéshús, csirkehús, zöldség és a pékáru egy része, amit fogvatartotti munkával állítanak elő a belső ellátásra. Azokat az alapanyagokat (tészta, cukor, liszt stb.), amelyeket nem tudnak megtermelni a fogvatartottak, közbeszerzési eljárás keretében szerzik be.
A börtönben központi kérdés az élelmezés.Nagyon fontos, hogy a fogvatartottak elégedettek legyenek az étellel. Ha hidegen kapják az ebédet, ha éhesen maradnak, idegesebbek, feszültebbek lesznek, nehezebb megtartani közöttük a rendet. A börtönben nem sok öröme van az elitélteknek, az evés az egyik, ami jobb kedvre derítheti őket…
Felhasznált irodalom:
Dr. Végh József: Szégyenbélyegek 02049.doc (live.com)
Albert Fruzsina: Életkeretek a börtönön innen és túl - Életkeretek a börtönön innen és túl (Szociológiai tanulmányok 2015/2.) (oszk.hu)
https://www.zaol.hu/hazai-bulvar-celeb/2024/05/szigoru-szabalyok-szerint-mukodik-ez-a-magyar-bortonkonyha-video
https://www.origo.hu/tafelspicc/2013/03/riport-a-tokoli-borton-etkezteteserol
https://www.beol.hu/kozelet-bekes/2011/02/a-finom-koszt-megnyugtatja-a-rabokat
https://mfor.hu/cikkek/makro/a-rabok-azt-eszik-amit-maguk-megtermelnek.html